Andrea Hagman – Regi
Andrea Hagman växte upp i Eskilstuna och utbildade sig till sångpedagog och operasångerska (sopran) vid Musikhögskolan i Piteå och senare Operahögskolan i Göteborg 2006. Hon har sjungit bland annat Stefano i Romeo och Julia (2006) Samira i Shit också! (2007) och Sylvaine/Clo-Clo i Glada Änkan (2008) på Folkoperan, Gismonda i Den gifte Stackaren (2007) på Fäviken Opera, samt turnérat med flera produktioner bland annat i samarbete med Musik i Väst (Fanny Ensilage, Wolfgang och Blomsterkungen) och Estrad Norr samt spelat Operaclowner under närmare tio års tid i regi av Ika Nord. Dessutom har hon sjungit vid en mängd konserter och i oratorier. 2010 startade hon sin egen verksamhet tillsammans med två kollegor under Sångbolaget där hon driver barn- och operaverksamhet. Varje termin spelas föreställningar som hon skriver, komponerar, regisserar och producerar själv. 2018 tog hon initiativ till att starta Eskilstuna sommaropera där hon är konstnärlig ledare. 2019 sjöng hon Fiordiligie i den bejublade Cosi fan tutte i regi av Per-Erik Öhrn, 2020 sjöng hon Miss Honey i gästspelet Three’s company och nu debuterar hon som regissör i årets Muntra fruarna i Windsor. Under våren regisserar hon även Kärleksdrycken på uppdrag av Opera Viva i Stockholm. Hon är även medförfattare i antologin Musiker och Mamma.
Henrik Löwenmark – musikalisk ledning och piano
Henrik Löwenmark är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg där han också arbetat som instuderare/repetitör. Därefter har han haft samma funktion på musikhögskolorna i Örebro och Stockholm samt medverkat under en lång rad somrar på Vadstena-Akademien samt även på Drottningholms Slottsteater och Opera på Skäret. Under de senaste åren har varit flitigt verksam på Folkoperan i Stockholm. Sedan 2002 har han varit knuten som lärare till Stockholms Operastudio inom Kulturama. Övriga frilansuppdrag innefattar solopianoprogram, romanskonserter, sångcoachning, körinternat, provsjungningar, diverse fria operaprojekt, studio- och skivinspelningar, kammarmusik m.m. Han har också sysslat med forskning och skrivit en masteruppsats vid Musikhögskolan i Göteborg om en av Beethovens samtida.
Ebba Stahre – Fru Flod
Ebba Stahre, sopran, tog mastersexamen 2021 vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien efter en kandidatexamen från Operahögskolan i Stockholm. Hon har sjungit roller som madame Lidoine i Dialogues des Carmelites, Lucy i The Telephone och Miss Pinkerton i the Old Maid and the Thief. 2018 sjöng hon Adelige Weise 1 i Rosenkavalieren vid Kungliga Operan. Utöver detta har hon även arbetat med roller som Agathe i Friskytten, Första damen i Trollflöjten, Liu i Turandot och Donna Elvira i Don Giovanni. Bortsett från operaroller har hon en omfattande romans-, Lied-, konsert- och oratorierepertoar. Senast sjöng hon sopranpartiet i Brahms requiem. Ebba studerar för närvarande sång för Erik Årman och prof. Sebastian Vittucci.
Emelie Kroon – Fru Berg
Emelie Kroon, mezzosopran, debuterade som Ulrica i ”Maskeradbalen” på Kings Head Theatre i London 2013, med Opera up close. 2014 sjöng hon i rollen som Agnese i Bellinis opera ”Beatrice di Tenda” i Södertäljeoperans produktion som även framfördes på konserthuset i Stockholm.
Hon började sina studier på högskolan för scen och musik i Göteborg hösten 2015 och fick under studietiden rollen som Zweite Magd i Göteborgsoperans uppsättning av Strauss ”Elektra”, i regi av Stephen Langridge.
2019 sjöng hon Flora och Anina i Verdis ”La Traviata” med Östgöta Blåsarsymfoniker, då under ledning av Giordani Bellincampi.
2021 gjorde Emelie sin tysklandsdebut som första damen i ”Trollflöjten” på Meinfranken Theater, som spelas fram till juni 2022.
Mattias Nilsson – Herr Flod
Mattias Nilsson är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Han debuterade som operasångare 1997 som Guglielmo i Così fan Tutte på Läckö slottsopera. Sedan dess har Mattias framträtt på de flesta större och mindre scener i Sverige, såsom Kungliga Operan, Folkoperan, Göteborgsoperan, Wermlandsoperan, Opera på Skäret, Drottningholmsteatern, Skånska Operan, Parkteatern m.m. Ett urval av roller han kreerat: Schaunard, Marcello, Benoît och Alcindoro i la Bohéme, Danilo i Glada Änkan, Belcore i Kärleksdrycken, Nachtigall i Mästersångarna, Shakespeare i William ( B.Tommy Andersson), Escamillo och Morales i Carmen, Silvio i Pajazzo och Michele i Il Tabarro. Mattias är också flitigt verksam som kyrkosångare, och ett parti han ofta sjunger är Kristus i Bachs Johannespassionen. En roll han också gjort i flera sceniska produktioner av verket.
Magnus Billström – Falstaff
Magnus Billström är utbildad vid Kgl. Musikhögskolan i Stockholm med fortsatta studier för Ulf Lundmark. Han arbetar huvudsakligen som konsert- och operasångare men även gärna som professionell ensemblesångare.
Magnus har en bred musikalisk repertoar som sträcker sig från opera via romanser till musikal och kyrkomusik. Han har sjungit såväl prosten Brusander i musikalen Kristina från Duvemåla på Cirkus i Stockholm som Kung Timur i Folkoperans uppsättning av Puccinis Turandot och Chef des Bandit i Folkoperans uppsättning av Massenets Don Quijote. Lägg därtill konserter med svensk musik vid Chelsea Music Festival i New York, BBC-promskonserter i London, New York Poetry and Song Festival och Oxford Lieder Festival samt ett antal solokonserter vid Kgl. Operan i Stockholm.
Hösten 2019 inleddes ett samarbete med Thielska Galleriet i Stockholm kring en serie romanskonserter, I november 2021 uruppförde Magnus där musik av Tomas Friberg till texter av Hjalmar Söderberg.
Den senaste tiden har Magnus, tillsammans med pianisten Michael Kongstad, arbetat med Franz Schuberts Winterreise. Samarbetet resulterade i en konsert på Thielska Galleriet i mars 2020 samt en skivinspelning med digital release (https://operan.spotify.com/track/2cjzHCeXsNFk239Kllu30A?si=7d663e7b66c54b3a)
2014 tilldelades Magnus det prestigefyllda Zornpriset och 2015 Iduns Medalj för sitt arbete med Beethovenromanser tillsammans med pianisten Janos Solyom.
Magnus Tjelle – Herr Berg
Magnus Tjelle är utbildad vid Hochschule für Musik Franz Liszt i Weimar där han tog sin examen hösten 2021. Han debuterade i Vadstena-Akademin sommaren 2016 och har under sin studietid i Tyskland sjungit huvudroller som Bonafede i Joseph Haydns Il mondo della luna och Young Sam i Leonard Bernsteins Trouble in Tahiti utöver ett flertal konsertanta uppföranden tillsammans med Jenaer Philharmonie. Under vintern och våren har han uppträtt som oratoriesolist i Mozarts Requiem och Händels Messias. Lieder och romanser har alltid legat honom varmt om hjärtat och han förbereder nu ett framförande av Ralph Vaughan Williams Songs of travel med konsert i mitten av april i år.
Martin Enger Holm – Fenton
Norske tenoren Martin Enger Holm är en mångfacetterad klassisk sångare, som för tillfället studerar sin master på Norska Nationaloperans Operaakademie (KHiO) Han innehar redan en BMus och MA-examen från Royal Academy of Music i London där han tilldelades det prestigfyllda Entrance Scholarshoip samt Josephine Baker-stipendiet.
Martins repertoar sträcker sig från opera till oratorier och klassiska arior och sånger från barocken till samtida musik. 2021 debuterade han som Oronte i Alcine på Saluzzo Opera Academy i Italien i regi av Dario Innella. Vidare spelade han Don Ottavio i Don Giovanni i London samt Prologen och Peter Quint i The Turn of The Screw av Benjamin Britten i Oslo.
Höjdpunkter under första halvan av 2022 är rollen som Aeneas i Dido och Aeneas, Purcell, i regi av Stefan Herheim, Guglielmo i Elisabettam regina d’Inghilterra av Rossini i regi av Victoria Boman-Larsen och Fenton i Die lustiger Weiber von Windsor, Otto Nicolai på Oslos Nationalopera i regi av Jacopo Spirei.
Petra Engström Haraldsson – Anna Petra Engström Haraldsson, sopran, har växt upp i Arboga som är känt för sitt rika körliv, där började hennes sångbana i mycket unga år genom medverkan i kyrkans olika körer. Under de senaste tio åren har hon utbildat sig i sång genom Sångbolaget och sångpedagog och operasångerska Andrea Hagman. Petra har bland annat sjungit Dido i Dido och Aeneas (H Purcell), Gismonda i Den gifte stackaren (D Cimarosa) och Clorinda i Askungen (G Rossini). Hon har också medverkat som solist vid en rad olika konserter i kyrkor runt om i Sörmland, exempelvis i Förklädd Gud (L-E Larsson) och Laudamus Te (W A Mozart). Petra var, tillsammans med Andrea Hagman, initiativtagare till Moderna Operan och Eskilstuna Sommaropera.
Carl-Johan Falk – Spinkel
Carl-Johan Falk är uppvuxen i Strängnäs och har studerat vid Musikkonservatoriet i Falun, Stockholm Operastudio och avslutar till sommaren studierna i Kammaropera på avancerad nivå vid Musik- och Operahögskolan, MDU.
Han har bl a medverkat vid urpremiären av barnopera ”Hion om natten” med libretto av Henrik Stål och musik av Christoffer Nobin tillsammans med SON, barnoperan Se mig! i samarbete med Smålandsoperan och MOMDU, och i föreställningen Mozarts kvinnor framförd både på stora scenen, Västmanlands teater och Confidencen, samt Too much to Handel även den på stora scenen, Västmanlands teater.
Utöver detta har Carl-Johan även turnerat med Örebro barock som tenorsolist och Evangelist i Bachs Johannespassionen och även tidigare sjungit solistpartierna i Händels Messias.
Alexander Nordwall – Dr Caijus
Alexander Nordwall utbildade sig först som oboist på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han också studerade piano. Därefter följde arbete under ett antal år i de främsta orkestrarna i Sverige, bla Sveriges radios symfoniorkester, Kungliga Filharmoniska Orkestern och Kungliga Operan i Stockholm.
Efter studier vid Stockholms Operastudio följde arbete även som sångare som allt mer gled över i att han coachade och ackompanjerade sina kollegor. Alexander Nordwall har bla sjungit titelrollen i Don Giovanni Greven i Figaros Bröllop och Tonio i Pagliacci samt sjungit kör på Kungliga Operan i Stockholm.
År 2009 började Alexander som instruktör för blåsarna i Stockholms Ungdomssymfoniorkester och fungerar han som biträdande dirigent för hela orkestern.Hösten 2014 började han sina studier i dirigentklassen på Kungliga Musikhögskolan för Glenn Mossop. Efter två år blev Alexander Nordwall antagen till masterutbildningen där B Tommy Andersson varit hans huvudlärare. Han gjorde sin examenskonsert våren 2018 med Norrköpings Symfoniorkester där han dirigerade Schostakovich nionde symfoni.
Han kombinerar nu arbetet som dirigent med arbete som repetitör och pianist åt sångare och fria operagrupper. Hans specialintresse är operarepertoaren med vilken han har arbetat som orkestermusiker, sångare, pianist och dirigent.
Han har dirigerat på Folkoperan i Stockholm och Dala Floda operafestival. Vidare var han pianist och dirigent vid uruppförandet av Operan Purpurbit producerad av Operarepubliken. Bland orkestrar Alexander har dirigerat kan nämnas Gävle Symfoniorkester, Norrlandsoperans symfoniorkester, Dalasinfoniettan och Västerås Sinfonietta och Norrköpings Symfoniorkester. Alexander är sedan hösten 2022 dirigent för operakören Opera Viva.
Tanja Soininen – sopran
Frilansande dramatisk-lyrisk sopran verksam både som frilanssångerska, sångpedagog och tonsättare till egen text. Utbildad vid bl a Musikhögskolan i Örebro, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan för scen och musik i Göteborg, och har gjort solistprogram med orkester i Milano samt gjort roller som Giannetta i ”Kärleksdrycken”, Grevinnan i ”Le Nozze di Figaro” (Berlin), sjungit i masterclass för bl a världssopranerna Karita Mattila och Camilla Nylund (FI) och mottagit Wagnersällskapets Bayreuthstipendium (2016), och Kungliga Musikaliska Akademiens lokala stipendium (2020). Debuterade 2020 med sin första egenskrivna kammaropera ”Den gröna klänningen” och sjöng i april 2022 ett helt program med egna sånger på Västerås Konserthus. Sjunger i sommar även ett solistprogram på bl a GöteborgsOperans Sommarveranda.
Olga Ölund – alt
Är född uppvuxen i Murmansk i Ryssland där hon tidigt bekantade sig med Beethoven och Mozart i musikskolan som barn, drillad i den klassiska ryska skolan. Efter det började hon utforska piano som ackompanjatör och spelade i många många år runt om i olika kyrkor på konserter och i andra sammanhang. Under många år tog Olga emot elever i både sång och piano men gjorde ett uppehåll när det bar av till Sverige och Eskilstuna.
Olga har under senaste åren tagit upp musiken igen på allvar, både vad gäller sång och pianoackomanjemang. Senast sjöng hon i vokalensemblen i Askungen på Eskilstuna Teater under 2021.
Jannicke Marmorin – Maskör
Jannicke kommer ursprungligen från Stockholm och har gått på Adolf Fredriks musikklasser och Stockholms musikgymnasium. Därefter fortsatte hon med klassisk sång solistiskt på Vadstena folkhögskola. Under åren fascinerades hon mer och mer av maskörerna bakom scen och beslutade sig för att gå kurser i karaktärssminkning på Art Of Make up School och perukmakeriutbildningen på Dramatiska Institutet. Sedan hon avslutat sin utbildning har hon arbetat i många produktioner, bl a med Fantomen på Operan och med Cosi fan tutte på Eskilstuna Sommaropen 2019.
Birgitta Lovén – Kostymskräddare
Under 70-talet ägnade Birgitta mycket tid till att dokumentera Vingåkersdräkten på Nordiska Museet.Parallellt med detta sydde hon teaterkostym till IDE-teatern fram till -84. Hon har även också gjort tre produktioner till Scenknuten i Eskilstuna. Från -93 var hon sommarsömmerska hos Shakespearefabriken i Vadstena. Sedan ca 15 år har hon arbetat som projektanställd på Västmanlands läns teater, lika länge har hon haft samma uppdrag på Scenkonst Sörmland. På Eskilstuna Sommaropera syr hon efter Peter Astors skisser, se bilden .
Eva och Kjell Lovén – Scenografibyggare
Kjell har varit medlem i amatörteaterföreningen Scenknuten sedan 1985. Där har han periodvis innehaft olika styrelseposter, allt utom ordförande. Vid några uppsättningar har han deltagit i aktuell produktionsgrupp. På scen har han gjort några mindre insatser. Han har också kört ljuset vid ett par uppsättningar. Huvudsakligen har han ingått i den grupp som bygger dekor. Från början enklare snickeri men med åren tagit allt större ansvar för hela dekorbyggen.
Eva har varit medlem i Scenknuten sedan 1993 och deltagit i gruppen som bygger dekor och där varit ansvarig för scenografin. Hon har även jobbat med produktionsarbete.För närvarande arbetar vi med musikalen Sugar – I hetaste laget med planerad premiär den 9 oktober.