Andrea Hagman – regi
Andrea Hagman växte upp i Eskilstuna och utbildade sig till sångpedagog och operasångerska (sopran) vid Musikhögskolan i Piteå och senare Operahögskolan i Göteborg 2006. Hon har sjungit bland annat Stefano i Romeo och Julia (2006) Samira i Shit också! (2007) och Sylvaine/Clo-Clo i Glada Änkan (2008) på Folkoperan, Gismonda i Den gifte Stackaren (2007) på Fäviken Opera, samt turnérat med flera produktioner bland annat i samarbete med Musik i Väst (Fanny Ensilage, Wolfgang och Blomsterkungen) och Estrad Norr samt spelat Operaclowner under närmare tio års tid i regi av Ika Nord. Dessutom har hon sjungit vid en mängd konserter och i oratorier. 2010 startade hon sin egen verksamhet tillsammans med två kollegor under Sångbolaget där hon driver barn- och operaverksamhet. Varje termin spelas föreställningar som hon skriver, komponerar, regisserar och producerar själv. 2018 tog hon initiativ till att starta Eskilstuna sommaropera där hon är konstnärlig ledare. 2019 sjöng hon Fiordiligie i den bejublade Cosi fan tutte i regi av Per-Erik Öhrn, 2020 sjöng hon Miss Honey i gästspelet Three’s company och debuterade hon som regissör i Muntra fruarna i Windsor 2022. Under våren 2023 regisserade hon Carmen på uppdrag av Opera Viva i Stockholm. Under sommaren 2023 regisserade hon Amelia går på bal på Skensta Theater samt sjöng i titelrollen i Syster Angelica i Klosters kyrka i regi av Ann-Sofie Andersson. Sommaren 2024 regisserar hon Carmen – Evolution.
Emelie Kroon – Carmen
Emelie Kroon, mezzosopran, debuterade 2013 på Kings Head Theatre i London som Ulrica i Verdis ”Un Ballo in Maschera” med Opera Up Close och 2014 sverigedebuterade hon som Agnese i Bellinis opera ”Beatrice di Tenda” med Södertäljeoperan i bland annat Stockholms konserthus.
År 2021 medverkade hon som Första Damen i ”Die Zauberflöte” på Meinfranken Theatre i Würzburg. Sommaren 2022 sjöng hon Fru Berg i Moderna Operans underbara uppsättning av ”Muntra fruarna I Windsor” av O. Nicolai. Hon har sjungit Andra Magden i Strauss ”Electra” på Göteborgsoperan 2017 i regi av Stephen Langridge.
Emelie tog sin operaexamen 2018, vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Hon fick i samband med sin examen Lasse Lönndahl stipendium och medverkade vid utdelningsceremonin på Liseberg samma år. I övrigt har hon exempelvis sjungit rollerna Annina och Flora i Östgöta blåsarsymfonikers konsertversion av ”La Traviata” under ledning av maestro Giordano Bellincampi i Linköpings konserthus. Sommaren 2023 sjöng hon både La Zia principessa i Syster Angelica (G Puccini) och Polisen i Amelia går på bal (G C Menotti) på Eskilstuna Sommaropera.
Daniel Svenson – José
Daniel Svenson, tenor, är bosatt i Vingåker och har en utbildning från Operastudio67 och Operahögskolan i Stockholm
Han har bland annat sjungit i roller som Pinkerton i Madama Butterfly av och Rodolpho i La Boheme av Giaccomo Puccini.
Han har de senaste åren setts och hörts i olika roller på Folkoperan i Stockholm där han 2020 sjöng i rollen som Tristan i Tristan och Isolde i uppsättning av Linus Tunström och under hösten 2022 som Pollione i Eirik Stubø’s uppmärksammade och kritikerrosade iscensättning av Norma. I sommar är det första gången Daniel sjunger med Eskilstuna Sommaropera, då i rollen som José i Carmen – Evolution.
Linn Jansson – Michaela
Linn Jansson, sopran, har tidigare studerat vid Kapellsbergs Operastudio, Stockholm Operastudio, där hon bl.a. gjort rollerna som Mimi i La Boheme och Pamina i Trollflöjten och studerar sitt första år på Operahögskolan i Stockholm.
Under 2021 och 2022 medverkade hon som korist i Dala-Floda Operafests produktioner av La Boheme, samt som solist vid operafestens galakonserter.
Hon erhöll 2019 Solna stads Krausstipendium för unga klassiska musiker. Motiveringen löd ”Ett genuint musicerande och en synnerligen vacker och uttrycksfull klang som berörde på djupet”.
Linn arbetar även flitigt som röstskådespelare. Sommaren 2023 sjöng hon i rollen som Syster Genoveva i Syster Angelica (G Puccini) vid Eskilstuna Sommeropera.
Samuel Jarric – Djävulen
Samuel Jarrick, baryton, gick ut Operahögskolan 2004 och har sedan dess gjort en rad roller på bl.a. Folkoperan, Läckö Slottsopera, Dala-Floda operafest och Drottningholms slottsteater samt Malmö Opera där han blev särskilt uppmärksammad för sin insats som Joseph de Rocher i Dead Man Walking. Föreställningen spelades i Malmö 2006 och 2009 samt som gästspel på Operan i Köpenhamn och i en uppsättning på operan i Cape Town.
Samuel har sjungit titelrollen i Don Giovanni på Skånska Operan och Smålandsoperan. Han har gjort Karlsson i Karlsson på taket av Thomas Lindahl både på Malmö opera och på Kungliga Operan.
Under spelåret 2016 till 2017 var han med i ensemblen och sjöng flera roller i Phantom of the Opera på Cirkus i Stockholm. Sommaren 2019 sjöng han Don Alfonso i Cosi fan tutte på Eskilstuna Sommaropera. Under sommarsäsongerna 2023 och 2024 har Samuel arbetat som sjungande skådespelare på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och gjort roller som Borka, Farfar Mattias och Farbror Nilsson. Samuel är även med i Operaimprovisatörerna sedan 2009.
Hanna Luhanko Ehrlund – Escamilla
Hanna är dansare och koreograf och arbetar både med välkända artister och amatörer. Hon har under åren koreograferat musikaler så som Familjen Addams, Grease, Trollkarlen från Oz och många fler. I sommar kommer hon koreografera delar till en nyskriven musikal ”Fyren” där Hans Marklund är regissör. Hon är konstnärlig ledare för Eskilstuna Dansakademi, och hon frilansar även med utställningar som hör dansen till, hon är även sångare. Hanna har under två somrar koreograferat Eskilstuna Sommaroperas uppsättningar Muntra fruarna i Windsor (2022) och Amelia går på bal (2023) med både barn och vuxna. Denna sommar kommer hon att koreografera men även att stå på scenen själv i rollen som Escamilla.
Tanja Soininen –
Tanja Soiinen, sopran. Tanja är en mångfacetterad, frilansande dramatisk-lyrisk sopran, sångpedagog och romanskompositör till egen text.
Sångpedagogstudier på Musikhögskolan vid Örebro Universitet, soliststudier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt Operainterpretationstudier och en Master i Musikdramatik vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.
Hon har bl a sjungit Grevinnan i ”Le Nozze di Figaro” (Berlin 2017), Giannetta i ”Kärleksdrycken” (Stockholm 2019, 2022), varit solist med Orchestra IPomeriggi Musicali de Milano (2016) och med Borås Symfonikerna (2019), och bl. a. mottagit Wagnersällskapets Stipendium (2016) samt tävlat i Ebe Stignani Competition (Imola, Bologna/Italien 2022).
Tanja har varit i ensemblen i Moderna Operans uppsättningar av ”Askungen” (2021) och ”Muntra fruarna i Windsor” (2022) samt sjungit i rollen som La Zelatrice/La Maestra delle novizie i Syster Angelica sommaren 2023. I år agerar hon Ensembleledare.
Erik Steen – gitarr, slagverk
Erik började sin musikaliska bana på 1970-talet som trummis/slagverkare med konserter både på Umeå Jazzfestival samt P2-direktsända konserter från Jazzklubb Fashing i Stockholm men bytte efter ett antal år till flamencogitarr.
Erik har arbetat professionellt med gitarrspel sedan början av 1980-talet ,vilket har inneburit samarbeten med praktiskt taget alla Flamencoartister i Sverige samt även gästande artister från andra länder. 1989 startade Erik sin grupp Erik Steen Flamenco Fusion med vilka han spelat in 6 CD samt turnerat i Sverige och i övriga Norden, Holland, Colombia, Kroatien och Mexico. Utöver detta har gruppen gjort ett stort antal Radio och TV-framträdanden genom åren.
Vid sidan av guppen har Erik även gjort en hel del teatermusik och även medverkat på bl.a. Riksteatern ,Unga Riks , Gottsundateatern (Uppsala), Samiska teatern (Kiruna), Stadsteatern i Stockholm , Dramaten samt ett antal fria teatergrupper. Mellan 1999-2000 arrangerade Erik tillsammans med gitarrsten Mårten Karlholm operan Carmen tillsammans med operasångare och dansare på Reginateatern i Stockholm. Den framfördes 112 ggr.Han har blivit tilldelad ett antal kulturpriser bland annat Statens Konstnärsnämnd men även från Musikerförbundet, SKAP och STIM.
2013 Komponerade Erik musiken till föreställningen ”Senorita Julia” en flamencodans/musik-version av Strindbergs kända drama i ett samarbete mellan Mariana Ortega Flamenco och Teater Halland med turne runt södra Sverige.
2015 skrev han musiken till föreställningen Solens Dotter- den samiska skapelseberättelsen, skriven och framförd av Harriet Nordlund och Erik Steen.
Erik har även arbetat med undervisning på bland annat Danshögskolan i Stockholm där han undervisat Flamenco-dansstudenter i musik och rytmik mellan 1982-2011. Erik ar undervisat undervisar för närvarande på Kulturskolan i Eskilstuna samt regelbundet på Musikhögskolan i Stockholm. Han har även undervisat på Kulturama Gymnasium, Medborgarskolan samt Sensus i Stockholm, och vidare haft workshops på musikhögskolorna i Stockholm , Örebro, Göteborg, Piteå och Malmö.
Mats Dimming – kontrabas
Mats Dimming är frilansande kontrabasist och född utanför Vänersborg. Han är utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (masterprogrammet i jazz) och på Musikhögskolan Ingesund i Arvika (musiklärarexamen med inriktning mot rytmisk och improviserad musik) där han studerade för bland andra Joakim Milder och Sebastien Dubé. Mats har framträtt på klubbar och festivaler runtom i Europa, USA och Kina samt leder workshops och släppt flera skivor. Han är aktiv främst inom jazz- och improvisationsmusik, men framför även folk- och världsmusik, pop, rock, blues och klassiskt. Han har dessutom medverkat vid ett antal teaterföreställningar, även för barn.
Lars Pollack – piano och dragspel
Lars är pianist men spelar diverse olika instrument och i många genrer. Har t.ex. spelat folkmusik från olika länder, klassiskt, pop, rock, hårdrock, blues, soul, jazz, latinamerikanskt, gospel, reggae, dub, electronica, rai och hip hop. Har turnerat i de nordiska länderna, Tyskland, Nederländerna & Belgien, Storbritannien, Spanien, Bulgarien och Japan. Framträtt med artister och grupper som Lisa Nilsson, Immanuel Gospel, Lasse Brandeby, Glenn Hughes, Joe Lynn Turner, Tony Ellis, Ronander och Wellander m.fl. samt med många olika egna projekt i mycket varierande stilar. Spelar förutom klaviaturinstrument även fiol, gitarr, bas, trummor, dragspel, mandolin och sjunger. Arrangerar och skriver många olika typer av musik för olika ensembleformer. Utbildad till musiklärare och improvisationspedagog vid Kungliga Musikhögskolan 1985-1989. Sedan 1993 undervisat på Kulturama och från 2003 på Kulturama gymnasium i bl.a. ensemble, piano, musikteori och arrangering.
Lars Ydgren – Klarinett, saxofon och flöjt
Saxofonisten och klarinettisten Lars Ydgren har sedan nittiotalet varit en av de tongivande musikerna inom de svenska klezmer- och balkangenrerna med banden Den Flygande Bokrullen och Süperstar Orkestar.
Förutom många skivor och konserter runt om i landet har han spelat på klezmer- och balkanfestivaler i Tyskland, Österike, Polen, Serbien… Han har även hörts i radio och TV ett flertal gånger, senast i SVTs ”Svenskarna i Guca”.
Många eskilstunabor känner också igen honom från Patrik Kolar And His Funky Friends.
Birgitta Lovén – Kostymskräddare
Under 70-talet ägnade Birgitta mycket tid till att dokumentera Vingåkersdräkten på Nordiska Museet.Parallellt med detta sydde hon teaterkostym till IDE-teatern fram till -84. Hon har även också gjort tre produktioner till Scenknuten i Eskilstuna. Från -93 var hon sommarsömmerska hos Shakespearefabriken i Vadstena. Sedan ca 15 år har hon arbetat som projektanställd på Västmanlands läns teater, lika länge har hon haft samma uppdrag på Scenkonst Sörmland. På Eskilstuna Sommaropera blir det Birgittas tredje sommar med kostymskräddande efter Peter Astors skisser till Askungen (2021) efter egna skisser till Muntra fruarna i Windsor (2022) Syster Angelica och Amelia går på bal (2023) och till sommarens Carmen.
Christer Hagman och Leif Axdorph – Scenografibyggare